De keuze voor welke borstreconstructie het beste bij je past, is een belangrijke. Wat wil je en wat is er mogelijk? De plastisch chirurg kan je advies geven.
Allereerst is er de vraag of je een borstreconstructie wilt. Er zijn vrouwen die ervoor kiezen om geen reconstructie te laten doen. Soms dragen ze een externe prothese in hun beha, soms doen ze het zonder. Net wat ze prettig vinden.
Daarnaast is een borstreconstructie na borstkanker lang niet altijd nodig; circa 65 procent van de borstkankerpatiënten krijgt een borstsparende operatie. Als om de tumor weg te halen een deel van de borst wordt weggesneden (lumpectomie) en het grootste deel behouden blijft, kan ook worden gekozen oncoplastische chirurgie te doen. ‘Er wordt dan weefsel gebruikt uit bijvoorbeeld de zijkant van de buik, van de rug of onder de borst, om de ontstane holte in de borst op te vullen’, vertelt plastisch chirurg prof. dr. Marc Mureau namens de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie. ‘Als een vrouw grote borsten heeft, kan ook voor een borstverkleining worden gekozen, zodat beide borsten weer hetzelfde formaat hebben. Als er bestraling nodig is, is het beter om deze operatie daarvóór te doen. Door bestraling kan het weefsel stug worden en is het lastiger om te opereren.’ Of je wel of geen bestraling nodig hebt, kan dus ook van invloed zijn op je keuze.
Dossier borstreconstructie
Als een amputatie nodig is om borstkanker goed weg te kunnen halen, of bij een preventieve operatie, is een borstreconstructie een optie. Bedenk voordat je in gesprek gaat met de plastisch chirurg wat je zelf wilt. Lees bijvoorbeeld ons dossier borstreconstructie met daarin ook ervaringen van vrouwen over hun borstreconstructie. Of maak gebruik van B-bewust en keuzehulpen. Denk niet alleen na over het eindresultaat, maar ook hoeveel operaties het kost om het te krijgen en welke risico’s het met zich meebrengt.
Advies
Arjen van Turnhout is plastisch chirurg en geeft advies over het maken van een keuze voor borstreconstructie: ‘Heb je liever implantaten of een reconstructie lichaamseigen weefsel uit bijvoorbeeld je buik of bil? Het is aan de plastisch chirurg om te kijken wat mogelijk is en dit goed met je te bespreken. Als de huid al bestraald is, heeft dat invloed op het eindresultaat en moet er misschien ergens anders huid vandaan worden gehaald. Als je rookt of veel overgewicht hebt, heb je meer kans op complicaties bij een operatie met lichaamseigen weefsel. Als je voor implantaten kiest, kun je je afvragen of je die vóór of achter de borstspier wilt. De meeste chirurgen plaatsen deze achter de spier, maar als je dan je arm beweegt, beweegt de borst vaak mee. Niet iedereen vindt dat prettig, dus dat is ook iets om over na te denken. Mocht de jouw gewenste reconstructie niet aangeboden worden door de plastisch chirurg, dan heb je altijd de mogelijkheid om een second opinion te vragen. Én je hebt altijd bedenktijd, want je kunt een borstreconstructie ook later doen. Denk daar echter goed over na, want je ‘gooit’ dan wel huid weg die misschien later nodig is voor de reconstructie. Voor vrouwen met erfelijke aanleg, die nog niet ziek zijn, geldt helemaal dat ze tijd hebben om een weloverwogen keuze te maken. Neem geen overhaast besluit, maar kies een methode waar je achter staat. Daar is het een te belangrijke beslissing voor.’
Welk ziekenhuis?
In welk ziekenhuis, bij welke plastisch chirurg kan ik het beste terecht voor een borstreconstructie? Bij Borstkankervereniging Nederland krijgen we die vraag geregeld. Het antwoord is niet zo eenvoudig, want er is geen handig overzicht op een openbare website met welk ziekenhuis welke plastisch chirurgische technieken doet en met welk resultaat. Waarom eigenlijk niet? Marc Mureau: ‘Ik denk dat het ook een beetje te maken heeft met angst voor naming and shaming; sommige ziekenhuizen zijn bang dat ze een slechte naam krijgen, maar als er iets misgaat, wil dat niet meteen zeggen dat er slechte zorg wordt geleverd. Het percentage complicaties bij een operatie met lichaamseigen weefsel is bijvoorbeeld best groot: 35 procent. Dat varieert van een kleine wondinfectie tot weefsel dat afsterft. Dat komt doordat het grote en lange operaties zijn, met microchirurgie aan bloedvaten. Ik ben het er wel mee eens dat meer transparantie goed zou zijn en dat het patiënten kan helpen hun keuze te maken. Daar zijn we binnen de NVPC over in gesprek.’ Zowel hij als Arjen van Turnhout adviseert een plastisch chirurg te vragen hoe vaak hij een bepaalde operatie doet. ‘Je kunt ook vragen wat iemands specialisatie is: wat doet hij het meeste en hoe vaak gaat het goed?’, adviseert Van Turnhout. ‘Dat geeft een redelijke indruk. Daarnaast kun je aan lotgenoten vragen wat hun ervaring is. Dat levert vaak ook een aardig beeld op.’
Ervaringsdeskundige Anja Schaul onderging onder andere een reconstructie met de DIEP-methode. Ze deelde haar verhaal in een eerdere editie van ons blad B in de rubriek ‘Naakte waarheid’.
Een aantal tips van Anja zijn:
- Houd rekening met het proces van genezing. Dat kan best lang duren. Wees geduldig.
- Ik heb voor en na mijn DIEP lap borstreconstructie veel baat gehad bij hyperbare zuurstoftherapie om het weefsel te optimaliseren. Dit zorgt voor een betere bloeddoorstroming, omdat ik vijf jaar eerder 28 bestralingen heb gehad die het borstweefsel hebben aangetast.
- De lichaamsdelen waar weefsel van wordt gebruikt voor de reconstructie worden nooit meer als voorheen. Ook kan de reconstructie anders uitpakken dan je verwachtte.
Ervaringsverhalen
Corrie (40) koos er na de tweede keer borstkanker voor om geen reconstructie te laten doen. ‘Vrouwelijkheid zit niet alleen in het hebben van twee borsten’
‘Een borstreconstructie wordt vaak mooi voorgespiegeld, maar het is best een heftige verandering van je lichaam. Je krijgt een borst waar geen gevoel meer in zit en die altijd anders zal zijn. Ik wist eigenlijk meteen dat ik geen reconstructie wilde, al is dat niet gangbaar. Het wordt soms weggezet als niet-vrouwelijk. Maar vrouwelijkheid zit niet alleen in het hebben van twee borsten! Hoe gek het ook mag klinken: de amputatie is heel goed geweest voor mijn zelfbeeld. Ik draag geen prothese en ben zelfs tevredener met mijn lichaam. Niet omdat ik een borst mis, maar omdat ik nu zie hoe mooi mijn lichaam is en hoe goed het in staat is zich te herstellen. Ik ben trots op hoe ik eruitzie.’
Corrie is initiatiefnemer van de besloten Facebookgroep Ronduit Plat.
‘Ik had geen idee wat de mogelijkheden voor borstreconstructie waren’
Na overleg met haar plastisch chirurg koos Hilde (54) na borstkanker voor een enkelzijdige reconstructie met de DIEP-methode.
‘Toen ik de diagnose borstkanker kreeg, had ik geen idee welke mogelijkheden voor borstreconstructie er waren. Gelukkig kreeg ik goede informatie van het ziekenhuis. In overleg met de plastisch chirurg koos ik voor een enkelzijdige diepflap. Dit had verschillende redenen: ik wilde geen lichaamsvreemde materialen in mijn lijf en volgens de plastisch chirurg ontstaat er bij een eenzijdige reconstructie met siliconen verschil tussen beide borsten. Die met het implantaat blijft altijd ‘staan’ en de andere borst ‘zakt’. Het was een zwaar traject, maar het was het waard. Ik ben heel gelukkig met mijn diep. Als ik erin knijp voelt het hetzelfde als mijn andere borst. Ik vergeet gewoon dat het een reconstructie is.’
Hilde is een van de beheerders van de besloten Facebookgroep Borstreconstructie van eigen weefsel.
‘Ik ben oprecht blij met mijn implantaten’
Tiffany (28) liet haar borsten preventief opereren en liet een borstreconstructie met implantaten doen.
‘Toen ik hoorde dat ik een BRCA1-mutatie heb en daardoor 60 tot 80 procent risico op borstkanker, wist ik meteen dat ik een preventieve operatie wilde. Omdat ik heel slank ben, was een reconstructie met lichaamseigen weefsel geen optie. De BRAVA (reconstructie met lipofilling, red.) vond ik te veel gedoe. Ik ben oprecht blij met mijn implantaten. Mijn borsten voelen anders en zien er anders uit, maar dat wist ik van tevoren. Daar heb ik de plastisch chirurg ook naar gevraagd. Ik heb een decolleté, dat wilde ik graag. Daarnaast is mijn hoge risico op borstkanker naar minder dan 3 procent gegaan. Daar was het me om te doen. Daardoor kan ik prima met mijn borstreconstructie leven.’
Tiffany is een van de beheerders van de besloten Facebookgroep BRCA en CHEK2 NL en BE.
Wij helpen je bij het maken van een keuze voor borstreconstructie. Hier lees je de belangrijkste informatie, welke opties er zijn én de verhalen en foto’s van 29 vrouwen.