Vanwege de bijwerkingen zijn veel patiënten bang voor chemotherapie. Niet iedereen krijgt echter ernstige klachten als misselijkheid, vermoeidheid en haarverlies. Bovendien zijn er manieren om de klachten te verminderen. Wat kun je zelf doen om de behandeling beter te doorstaan? In dit artikel delen we tips van artsen en ervaringsdeskundigen.
Dit artikel kwam tot stand met de medewerking van dr. Ester Siemerink, internist-oncoloog bij Ziekenhuis Groep Twente en is mede gebaseerd op een online enquête door BVN onder patiënten.
Chemotherapie is een systemische behandeling die je voor of na een operatie kunt krijgen om de kans op genezing van borstkanker te vergroten. In 2019 kreeg 34 procent van de mensen die voor borstkanker werden behandeld chemotherapie1. Systemisch betekent dat de medicijnen werken door het hele lichaam. De werkzame middelen doden cellen of remmen de celdeling. Ze maken geen onderscheid tussen kwaadaardige en gezonde cellen. Door de beschadiging van gezonde cellen kunnen bijwerkingen ontstaan. De variatie in het optreden en de heftigheid van de bijwerkingen is behoorlijk2. Al zijn volgens artsen sommige klachten duidelijk aan bepaalde middelen te linken, zoals zenuwpijn (klachten van de zenuwbanen aan handen of voeten) die vooral optreedt bij taxanen. Hoe een behandeling met chemotherapie en de bijwerkingen ervaren wordt, verschilt ook enorm per individu.
Conditie en spierkracht
Bij zware chirurgische ingrepen bestaan al programma’s waarmee patiënten voor een operatie hun algemene conditie kunnen verbeteren. De ervaring leert namelijk: ‘Better in, better out’. Dat geldt ook bij chemotherapie. Hoe beter je uithoudingsvermogen en spierkracht en hoe gezonder je gewicht bij aanvang en tijdens de behandeling, hoe beter je de chemotherapie zult doorstaan en hoe minder last van vermoeidheid je zult ervaren, op de korte en lange termijn. Het is bekend dat chemotherapie een negatief effect heeft op de spierkracht. Daarom is het advies om ook tijdens een kuur aan je conditie én spierkracht te blijven werken. Ook op de dagen dat je je slap en futloos voelt, hoe moeilijk het ook is. Doe wat je kunt: een korte wandeling of desnoods een rondje door de straat. Luister daarbij wel altijd naar je lichaam en stem de intensiteit af op je eigen mogelijkheden. Individuele begeleiding door een gespecialiseerde oncologische fysiotherapeut kan helpen. Let wel: niet alle beweegprogramma’s worden vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Informeer vooraf bij de oncologisch fysiotherapeut of je zorgverzekering.
Gezonde voeding en smaak
Misselijkheid is een veelvoorkomende bijwerking van chemotherapie. Voorafgaand aan een chemokuur krijg je voorlichting over wat je zelf kunt doen om misselijkheid te beperken, zoals vaker per dag kleine beetjes eten zodat je maag nooit helemaal leeg raakt, voldoende drinken en andere tips. Sommige patiënten adviseren op basis van hun eigen ervaring gemberthee. Bovendien krijgen patiënten standaard medicatie tegen misselijkheid tijdens het toedienen van de chemotherapie en medicatie voor thuis. Behalve misselijkheid kan een verandering in de smaakbeleving een nare bijwerking van chemotherapie zijn. Zoek naar smaken die je nog wel proeft of lekker vindt. Zure smaken proeven mensen vaak het langst. Sommige mensen krijgen last van ontstekingen van het mondslijmvlies. Allemaal niet bevorderlijk voor de eetlust. Op Beleef je Smaak vind je praktische tips en recepten voor al deze situaties.
Op de website van Borstkankervereniging Nederland vind je meer informatie en ondersteuning over voeding en gewicht. Het advies van artsen is: eet gezond en streef naar een gezond gewicht! Een tip van ervaringsdeskundigen is om een aantal lekkere maaltijden vooruit te koken of om buren, vrienden en familie te vragen om voor je te koken op de dagen dat het echt niet lukt. Tenzij je extreem afvalt door de chemotherapie, hoef je overigens zeker niet extra veel te eten. Sommige vrouwen komen juist aan. Dan kan een gevolg zijn van de chemotherapie, maar ook van hormoontherapie. Kom je er zelf niet uit qua voeding en lukt het niet op een gezond gewicht te blijven of komen, dan kun je via het ziekenhuis hulp vragen van een gespecialiseerde diëtist. Overleg altijd met je behandelend arts als je jouw voedingspatroon voor of tijdens chemokuur wilt aanpassen.
‘Terugkijkend ben ik trots op hoe ik het heb gedaan’
Toen Ana Ciupuliga (35) voor de tweede keer borstkanker kreeg, haalde haar dat onderuit. Wat moest ze zeggen, voelen en denken? Elke dag wandelen, mediteren, tekenen, muziek maken én de liefde van de mensen om haar heen, sleepten haar er doorheen.
“De chemo was zwaar, vooral het eerste deel. In het begin voelde ik me echt een zombie. Ik dwong mezelf elke dag te wandelen, maar moest me soms echt naar buiten slepen. Mijn hele lichaam deed pijn. Toch ging ik, zonder een dag over te slaan. Uiteindelijk heeft de chemotherapie heel goed gewerkt. Ik was heel bang voor alle gevolgen van de chemotherapie. Inmiddels weet ik dat de angst van het onbekende dingen soms erger maakt dan ze zijn. Ik sta heel positief in het leven en leerde in deze moeilijke tijd mijn kracht beter kennen. Ik liet mijn haar kort knippen en een haarstuk van eigen haar maken. Daardoor was het verlies van mijn lange mooie krullen beter te verdragen. En ik leerde dat ik mooi ben, met en zonder haar.”
Hier lees je het complete verhaal van Ana
Ana verwerkt haar borstkanker in haar muziek. Op vrijdag 22 oktober om 20.00 uur geeft ze het concert ‘One Breast Women’ in theater Het Hof in Arnhem. Erbij zijn? Mail naar anaroxanamusic@gmail.com.
Betrokken blijven bij werk en sociale activiteiten
Borstkanker is een life event; het heeft grote impact op lichaamsfuncties en je dagelijkse functioneren, maar ook op je mentale welbevinden, op het kunnen meedoen en op zingeving. Voor wie er behoefte aan heeft, zijn er verschillende mogelijkheden voor psycho‑oncologische hulp tijdens en na de behandeling. Zorgverzekeraars vergoeden veel behandelingen.
Goede zorg voor jezelf tijdens de chemotherapie betekent niet dat het vanzelfsprekend is om volledig te stoppen met werken en sociale activiteiten. Om de klachten te beperken is het advies van professionals juist om ook tijdens alle behandelingen zo veel mogelijk betrokken te blijven bij wat je altijd al deed. Werk kan daar een belangrijk onderdeel van zijn. Let wel, door de chemotherapie kunnen prikkels anders binnenkomen. Daardoor kun je last krijgen van het zogenaamde chemobrein (o.a. concentratiestoornissen). De combinatie met ziekenhuisbezoeken en mogelijke andere bijwerkingen kan het lastig maken om te blijven werken zoals je gewend bent. Ga in dat geval in gesprek met je werkgever, de bedrijfsarts of een BACO (oncologisch bedrijfsarts) over (tijdelijke) aanpassingen. Probeer aan te geven wat jij nodig hebt en zoek samen naar mogelijkheden , zoals minder werken of vaker thuis werken.
Wat kun je nog meer doen?
Veel vrouwen zien ontzettend op tegen een kaal hoofd door de chemotherapie. Bij veel chemokuren kan haaruitval door hoofdhuidkoeling met een zogenaamde coldcap worden voorkomen of verminderd. Hoofdhuidkoeling.nl biedt veel informatie en een keuzehulp waarmee je het risico op haaruitval kunt inschatten. Verder kan het handig zijn om van te voren na te denken over de keuze voor wel of geen pruik of andere vorm van hoofdbedekking en of je eventueel vooraf je nagels wilt laten verharden of permanente wenkbrauwen wilt laten aanbrengen. Controleer ook of identiteitsbewijzen de komende tijd nog geldig zijn. Sommige ambtenaren eisen bij verlenging van je paspoort namelijk een recente foto. Als je die voor de chemo verlengt, voorkom je dat je mogelijk nog jaren met een kaal hoofd in je identiteitsbewijs staat.
Omdat je door de chemotherapie last kunt krijgen in je mond of aan je gebit is het handig om je gebit voor de behandeling door een tandarts en/of mondhygiënist te laten controleren. Zij kunnen je ook tips geven voor mondverzorging tijdens de chemo. Als je mondslijmvlies gevoelig wordt, zijn een zachte tandenborstel en tandpasta voor gevoelig tandvlees fijn.
Voor droge ogen zijn eventueel ook medicijnen beschikbaar. Draag je lenzen, overweeg om tijdelijk een bril te dragen. Afleiding kan helpen tijdens de chemobehandeling op de oncologiepoli. Neem iemand mee of knoop een gesprek aan met andere patiënten. Ben je liever op jezelf? Ook een boek, spelletje, muziek of podcast kan voor afleiding zorgen. Wil je niet gestoord worden of maakt de chemo je duizelig? Probeer een koptelefoon.
Tip: Lees ook de adviezen die zijn samengesteld op basis van ervaringen van patiënten die bij BVN binnenkwamen.
Tips
Er zijn nog veel meer tips, zoals acupunctuur of meditatie tegen sommige bijwerkingen. Niet voor alles is het effect wetenschappelijk bewezen. En tips van anderen zijn nuttig, maar niet heilig. Probeer uit wat voor jou werkt en overleg met je behandelaars.
Jouw behoefte is leidend
Voordat je begint aan chemotherapie bespreekt je arts de behandeling met je. Dat is het moment om stil te staan bij bijwerkingen en late gevolgen en de mogelijke impact daarvan op jouw dagelijks leven. Als je van te voren weet wat je kunt verwachten kan dit helpen om er beter mee om te gaan als je de klachten krijgt. Bereid dit gesprek dus goed voor en stel vragen. Bespreek ook vooraf met de verpleegkundige wat voor jou fijn is: wil je vroeg komen, een rustige kamer, iets te eten tijdens het wachten? Veel kan als je het overlegt. Als je zelf tijdens of kort na een kuur bijwerkingen ervaart die je te zeer belasten of waarvan je bang wordt, aarzel dan nooit om contact te zoeken met je behandelend arts of een verpleegkundig specialist. Je krijgt altijd een telefoonnummer mee waarop dag en nacht iemand bereikbaar is. Een kuur kan bijvoorbeeld worden aangepast of uitgesteld. Je hoeft niet alles als ‘lijdend voorwerp’ te ondergaan. Geef aan wat voor jou belangrijk is en bespreek je vragen en twijfels.
1. Bron: IKNL, flyer Borstkanker in Nederland, trends 1989-2020.
2. Bron: B-force.nl, Wat zijn jouw ervaringen met chemotherapie en bijwerkingen?, 2015.
Heb jij vragen over chemotherapie? Wil je contact met iemand die dit achter de rug heeft en je tips kan geven? Onze vrijwilligers van het Serviceteam en onze praatmaatjes zijn er om naar je te luisteren en je te helpen.