Top 7 thema’s die patiënten belangrijk vinden voor wetenschappelijk onderzoek
Welk onderzoek naar borstkanker vinden patiënten belangrijk? Dat achterhaalde de expertgroep ‘Wetenschappelijk onderzoek’ van BVN. Ervaringsdeskundigen en zorgprofessionals/onderzoekers kozen daaruit samen een top 7 van thema’s die patiënten graag onderzocht zien. Hoe ging dat? En hoe gaat het verder?
‘Wetenschappelijk onderzoek heeft ons zoveel gebracht. De hoogwaardige borstkankerzorg van nu hebben we te danken aan al het onderzoek van de afgelopen twintig tot dertig jaar. Daardoor overleven veel meer vrouwen en mannen de ziekte dan vroeger. Maar er overlijden altijd nog mensen aan uitgezaaide borstkanker. En er zijn knelpunten in de zorg die patiënten anders ervaren dan zorgverleners. Onderzoek naar die knelpunten kan de borstkankerzorg nog beter maken’, zegt Lucie Loman.
Expertgroep onderzoek
Lucie is vrijwilliger bij de expertgroep ‘Wetenschappelijk onderzoek’. Deze groep behartigt het patiëntenbelang bij onderzoek. ‘Patiënten hebben er belang bij dat klinische onderzoeken bekend en goed toegankelijk zijn. Maar wij willen graag al in een eerder stadium betrokken worden. Daarom waren we de afgelopen twee jaar vooral druk met het bepalen van onderzoeksonderwerpen: welke knelpunten ervaren patiënten en welke vragen om een oplossing?’, vervolgt Lucie. ‘Je kunt uit ervaring wel wat bedenken, maar we wilden echt die onderwerpen achterhalen die patiënten het belangrijkst vinden. Dus dat moet zorgvuldig. Daarom baseerden we ons op de zogenoemde bewezen Dialoogmethode, onder begeleiding van PGOsupport. Die organisatie adviseert en begeleidt patiëntenverenigingen op allerlei gebied.
Zo is het een top 7 geworden, want drie thema’s vonden we te weinig. Maar tien is weer wat veel om allemaal te onderzoeken. We willen dat de gekozen thema’s ook echt onderzocht worden de komende jaren.’
Uit alle hoeken en gaten
Hoe kwam die top 7 tot stand? Om te beginnen heeft BVN al veel informatie in huis over de knelpunten die patiënten ervaren. ‘We hebben het digitale patiëntenpanel B-force, de werkgroepen van BVN, ons Serviceteam dat dagelijks vragen van patiënten ontvangt en het lotgenotencontact. Daar verzamelden we alle informatie en ontdekten we thema’s. Met die thema’s maakten we een enquête die we voorlegden aan het B-force panel. Ruim negenhonderd mensen vulden de vragenlijst in. Zo kwamen we tot een top zestien van aandachtspunten die patiënten belangrijk vinden. Het zijn vooral knelpunten die om een oplossing vragen. Alle zestien zijn ze belangrijk en houden we in de gaten. Maar sommige los je niet op met onderzoek. Dat vraagt eerder om ander beleid, organisatieverandering bij zorginstellingen, onderwijs of andere communicatie en toegang tot gegevens.’
Van zestien punten naar een top 7
De volgende stap moest daarom duidelijk maken welke zeven van de zestien thema’s nu echt het belangrijkste zijn. En welke je kunt onderzoeken. Dat laatste vraag je natuurlijk het beste aan onderzoekers zelf. ‘Daarom organiseerden we op 15 oktober 2021 een dialoogbijeenkomst met vijftien ervaringsdeskundigen en vijftien zorgprofessionals met ervaring in de praktijk en op het gebied van onderzoek. De groep was zorgvuldig samengesteld met minstens een deelnemer per discipline. Dus minstens één internist-oncoloog, onderzoeker, chirurg, psycholoog, radiotherapeut, radioloog, verpleegkundig specialist en een deskundige van de subsidieverstrekkers. Dat kon gelukkig nog op locatie, tussen twee coronagolven door. In gemengde groepen discussieerden we gebaseerd op die Dialoogmethode over de zestien aandachtspunten.’
Vooraf bepaalde elke deelnemer haar of zijn top 7. Daarna volgde er discussie. Wat betekent elk aandachtspunt, hoe belangrijk is het, kun je het onderzoeken of vraagt het om een andere aanpak? Ook de onderzoekers oordeelden zoveel mogelijk vanuit patiëntenperspectief. Tijdens de discussie veranderden sommigen van mening, of werden juist gesterkt in hun visie. Daarna volgde een individuele stemming. Zo kwam de definitieve top 7 tot stand van onderzoeksthema’s die patiënten het belangrijkst vinden (zie kader onderaan het artikel).
Groot enthousiasme bij zorgprofessionals
‘Tijdens de dialoogbijeenkomst merkten we al dat zorgverleners en onderzoekers bijzonder geïnspireerd en enthousiast zijn om mee te werken. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst, zodat we ook daadwerkelijk iets bereiken met deze top 7’, vervolgt Lucie.
Hoe nu verder?
‘We hopen dat onderzoekers het binnen twee jaar vanzelfsprekend vinden om zich af te vragen of hun onderzoek aansluit bij onze onderwerpen en of ze daar ervaringsdeskundigen bij kunnen betrekken. Om dat te bevorderen, werken we nu drie thema’s verder uit. We starten met langetermijneffecten van verschillende behandelingen. Denk aan vermoeidheid, (zenuw)pijn, neveneffecten op andere organen.’ Een subgroep van ervaringsdeskundigen en zorgprofessionals/onderzoekers vertaalt deze drie onderwerpen naar concrete onderzoeksvragen. Ze achterhalen wat al onderzocht wordt, of een onderwerp in lopend onderzoek past of dat er nieuw onderzoek nodig is.
‘Via onze goede contacten met de onderzoeksgroepen van Borstkanker Onderzoek Groep (BOOG) en in ziekenhuizen proberen we met onze top 7 eerder aan de onderzoekstafel te komen. Niet pas bij de uitvoering, maar al bij de keuze van het onderwerp. Daar helpt deze top 7 bij. We gaan hem daarom breed bekendmaken. Niet alleen bij zorgprofessionals en onderzoekers, maar ook bij subsidieverleners en andere financiers van onderzoek zoals KWF en ZonMw.’
Het kan snel gaan
Zorgverandering door wetenschappelijk onderzoek is een lange weg. Zo vraagt het onderzoek zelf veel tijd. Daarna duurt het wel even voordat nieuwe kennis in de praktijk komt. Zodra dat gebeurt, merken patiënten er ook wat van: de borstkankerzorg wordt nog beter en nog meer op de patiënt gericht.
Maar eerst is het belangrijk dat onderzoekers en de farmaceutische industrie de zeven onderwerpen omarmen. Dat kan snel gaan. Zo organiseerde BOOG een maand na de bekendmaking van de top 7 al een bijeenkomst met haar onderzoekers en patiëntenvertegenwoordigers. In die bijeenkomst is gekeken waar en hoe de top 7 past in het BOOG-onderzoek. Dat is belangrijk, want BOOG organiseert en coördineert een groot deel van het klinisch borstkankeronderzoek in Nederland.
Goede aansluiting
‘De onderzoeksonderwerpen die patiënten belangrijk vinden, sluiten goed aan bij onze onderzoeken. Zo konden we tijdens die bijeenkomst al laten zien welke onderzoeksvoorstellen bij welk onderwerp uit de top 7 passen’, zegt Elise van Leeuwen, directeur van BOOG. ‘Zodra die voorstellen een vervolg krijgen, zullen we patiënten daar zeker bij betrekken.’
Top 3 al in beeld
Zo blijkt in ieder geval de top 3 van de 7 onderzoeksonderwerpen al in beeld bij BOOG. Elise: ‘Met stip op één staat het toespitsen van behandelingen op patiënt- en tumorkenmerken. Daar doen we al heel lang onderzoek naar. Langetermijneffecten hebben ook onze aandacht. Alleen onderzoeken we die niet zozeer op zich, maar meer hoe je negatieve langetermijneffecten kunt voorkomen. Ook de volgorde en intensiteit van behandelingen zijn studie-onderwerpen. Wel merken we dat patiënten daar soms anders tegenaan kijken. Het is belangrijk dat we daarover met elkaar in gesprek gaan.
Brede aandacht bij onderzoekers
‘Bij BOOG hebben we vier werkgroepen die zich elk met een specifieke vorm van de borstkankerzorg bezighouden. Zij zijn ook op de hoogte gebracht van de top 7. Zij houden er rekening mee in hun onderzoeksvoorstellen. Het kan het accent bepalen in een onderzoek of aanleiding zijn voor bijvoorbeeld aanvullende nevenstudies.’ Maar niet alleen in de eigen onderzoekswerkgroepen krijgt de top 7 aandacht, ook binnen het grote onderzoeksnetwerk van BOOG komen de onderwerpen van patiënten aan de orde. Elise: ‘Onlangs organiseerden we weer een grote bijeenkomst met alle arts-onderzoekers. Ook daar heb ik de onderwerpen gepresenteerd en laten zien dat we hierin samenwerken met BVN. Want het is een mooi initiatief dat heel zorgvuldig is aangepakt. Experts van de wetenschappelijke adviesraad van BVN waren in het voortraject al betrokken en we zijn gezamenlijk in de dialoogbijeenkomst tot zo’n mooi resultaat gekomen.’
Eind 2021 maakte BVN een grote stap door een borstkanker-onderzoeksagenda op te stellen die door patiënten wordt gedragen. Ben je benieuwd naar alle 7 onderzoeksthema’s? Kijk dan hier.